Depresyonda mıyım ?
Depresyon, uzun süre devam eden üzgün, mutsuz, hayattan zevk alamama, degersiz, çaresiz hissetme halidir. Gündelik yasamimiz içerisinde yasadigimiz olumsuz durumlar karsisinda, üzüntü, mutsuzluk, keder gibi olumsuz duygulari hissedebiliriz. Bunlar yasantimizin bir parçasidir ve organizmamizin gelistirdigi dogal tepkilerdir. Ancak, üzgün olma durumu ve kisinin moralinin bozuklugu çogu zaman depresyon olarak anilir. Peki, depresyonda oldugumuzu nereden anlariz?
Öncelikle depresyonu tanimlayarak baslayacak olursak ; depresyon ; bilissel, duygusal ve fiziksel belirtilerden olusur. Hayattan zevk alamama, ilgi azalmasi, konsantrasyon bozuklugu ve buna bagli unutkanlik, kararsizlik, çaresizlik, degersizlik hissi, suçluluk hissetme, intihar düsünceleri, karamsarlik gibi bilissel belirtilerin yani sira uykuda artis ya da azalma, istahta azalma ya da artis, enerji azligi, yorgunluk, hareketlerde yavaslama, (bazen artis da gösterebilir) cinsel istekte azalma olarak kendini gösterir. Bu duygularin yani sira, bazi depresyon hastalari huzursuzluk, endise ve kaygi hislerinden de sikayet ederler. Bazen de çabuk rahatsiz olma ve sinirlenme gibi duygusal degisikler gözlenebilir.
Yasantimiz boyunca, yukarida yer alan belirtilerin bir veya bir kaçini deneyimlemisizdir. Örnegin, isimizi kaybettigimiz, sevgilimizden ayrildigimiz zaman üzülüp, kendimizi çaresiz hissedebiliriz. Içimizden keyif veren seyleri yapmak gelmez veya yaptigimiz seylerden eskisi kadar keyif almayabiliriz. Burada olumsuz bir duygulanim söz konusudur ve bunlar istenmeyen olaylar karsinda gelistirdigimiz normal tepkilerdir. Bu durumda bir çok kisinin aklina ayni soru gelir, Depresyonda miyim ?
Yukarida bahsedilen olumsuz duygulanim hali dalgalanma seklindedir, ara ara gelir ve geçer. Kisa süreli de olsa sevdigimiz bir seyi yapmak keyfimizi yerine getirebilir. Olumsuz bir ruh halinde olan kimse gündelik yasantisini sürdürebilir. Oysa depresyon, normal üzüntü hissinden daha yogun, sürekli ve kisinin islerini etkileyecek düzeydeki çökkün bir duygusal durumu ifade eder. Depresyonda olan bir kimsenin gündelik yasaminda belirgin islevsel kayiplar meydana gelir. Eskiden ona çok basit gelen bir olayi tamamlamak bile depresyondayken bir külfete dönüsebilir.
Depresyonun tedavisinde psikoterapi ile yüz güldüren sonuçlar elde edilmistir. Terapi sürecinde kisiye depresyonuyla nasil basa çikacagi , onunla nasil mücadele edecegi ve bir daha tekrarlamamasi için neler yapabilecegi ögretilir. Depresyon ayni zaman da kronik seyir gösteren bir durum oldugu için kisinin belirtileri yasadiginda vakit kaybetmeden bir uzmana basvurmasi gerekir.